träningen, dags för förändring

 
Träningen igår gick sådär. VI har stått still på samma ställe bra länge nu och kommer ingenstans. Hon tjafsar emot en del mellan hindre, går emot mej, sticker ibland. Så som hon är i slutet av träningen måste hon bli redan i början. Jag måste bli hårdare själv och verkligen få henne dit från början. I slutet gick jag på henne endel och sista rundan var bra. Men som sagt vart här ett tag nu.
Ska kollaupp tänderna om 2 veckor så jag vet det inte är något med dom som bidrar och annars och innan med är det bara skärpning som gäller. Hon stretar emot enormt och biter sej ofta fast när jag tar förhållningar försöker sakt av osv. Sen när vi hoppar vill jag ha henne loss och i avslappnad form men med bra bjudning fram så hon kan göra det bästa över hindren men just nu biter hon som sagt mest tag och får ibland jordens fart ibland alldeles för dåligt.
En del att jobba på där med lydnaden, så bara hårdräning som gäller.
Hon är ju lite stoig av sej och går in i sin bekväma zon och surar ibland.
 
 
 

equtearput behandling igen

idag var equteraputen ute igen och behandlade Scarlet. Var fortfarande lite i ryggen men det gamla hon haft var jättebra så nu behövs inga mer besök förrns det känns konstigt eller annars blir det bara genomkoll om ett år igen inför nästa tävlingsäsong. Fortsätter nog dock gå bommar ett tag till för säkerhets skull. :) Sedan ska jag massera henne lite där det är lite spänt för henne.
Idag fick hon vila och imorgon blir det väl en promenad. Ska försöka komma ihåg kameran så jag kan ta nya uppställningsbilder.
 

tisdag

promenerade ut igår med sällskap av angelica och gelina, svinhalt och hästar som for iväg ibland bra kombo.
idag red jag henne på banan var själv trött i både ben och armar så kände att jag inte rikti torkade. hon var pigg och lite bråkig i början som hon nästan alltid är. efter ett tag gick hohn tog bra, galoppen kändes bäst som den oftast gör. gjorde lite avsaktningar, galoppfattningar skänkelvikningar och red rakt upp lite här och där över ridbanan. gör det ofta rider upp någonstans och rider en rak lije hela vägen ner, ibland ut i samma varv ibland inte. tycker det är bra för att känna att man har hästen rak under sej och att det inte vinglar. scarlet vill också ibland bara rusa på och tror hon ska byta galopp hela tiden och därför varierar jag att byta och inte. ska kunna rida ut i samma tempo och variera farten om jag vill samt att hon ska vänta och lyssna vilket varv tills vi är framme och ska svänga.
strtétchade efteråt och gick såklart över bommarna innan, sådant jag gör varje dag näst intill.
 
 

2 pass på banan

Ridit Scarlet på banan lördag, söndag. I lördags var hon riktigt riktigt fin. Bra bjudning och jobbade på med bakbenen och var lätt att ha i en bra form.
I söndags var hon lite dåligt framme för skänkeln men fick igång henne fint i galoppen. Hade 2 galoppbommar med 2 galoppsprång imellen och red lite varierat över dom, över båda, eller över en i volt, böt varv över och lite så.
Blev ett ordentligt galopppass :)
Idag ska hon bara promeneras ut.
 
 
Hon ser så liten ut på den här bilen, tror den är nästan sen ett år sen. Ska ta nya uppställningsbilder i veckan och ställa upp och jämföra. Hon har musklat på sej en del. :)
 
 

longering

Ska strax iväg till stallet för att longera med pessoa selen. Igår fick hon vila gick bara över bommarna.
 

Två nya kategorier

Har gjort två nya kategorier här på bloggen. övningar och problemtips. I övningar kommer jag lägga upp olika övningar som jag tycker är bra och övningar som jag gör. I problem kategorin lägger jag upp olika ''problem'' som jag har/haft med Scarlet och hur jag försöker lösa dem.
 
 

Problemtips 1 - svårlastad

Har man en svårlastad häst finns det olika knep man kan prova att ta till. Scarlet har alltid variit lättlastad men krånglade igår när vi skulle iväg och min förra c-ponny Contessa hade en riktit svårlastad period.Så därför tänkte jag jag skulle skriva ett inlägg om det.
Allt funkar inte på alla hästar utan det är olika häst till häst vad som funkar och vissa kan man tycka att nästan ingenting funkar. Men här är iallafall olika knep jag provat/sett andra göra/fått lära mej.
 
+ Stannar hästen och inte vill gå på kan man först bara vända och försöka en gång till. Ibland kommer den snett och fel och då är det bäst att försöka på nytt.
+ Vissa hästar kan det räcka att butta på bakifrån eller ge en klatch i baken, om de bara stannar och funderar lite vilket Scarlet förut kunde göra ibland men då räckte det att bara klatcha till henne lite så gick hon på
+ Att sätta fast en longerlina på enasidan av transporten, (den sidan hästen drar sej åt mest) , eller båda om det behövs och sedan gå bakom hästen med linan. Ibland räcker det men ibland kan man behöva lägga på linan bak under rumpan och dra åt.
+ Vissa hästar flippar totalt av linan och kan då vara bättre att bara helt enkelt vänta ut. Ta några steg, berömma, släppa efter, ta några setg igen och så vidare. Vissa går tillslut på och kan efter ett par gånger gå på direkt.
+ Locka med lite mat kan ibland hjälpa till men det är inget för mej iallfall, Scarlet blir att hon liksom bara stänger av och flippar runt. Men berömma med mycket godis är dom går på om dom är krångliga tycker jag är viktigt. Jag ger nästan alltid något när hon går på även när hon aldrig knövlade. Bra att dom vet att dom får belöning när de kommer på.
+När jag hade Contessa fick vi en gång hjälp av en när vi stog i ca 1 och en halv timme på tälving och försökte lasta på. Hon gick fram, backade henne, gick fram, backade och höll på så. Tillslut kan det bli att dom hellre vill gå på då än hålla på och backa och krångla. Det ska vara otrevligt att backa, gå åt sidan och trevlig att gå gramåt med beröm och godis.
+Har man en häst som bara står still och vägrar och inte kastar sej och så vidare så kan man prova att lyfta in ett ben i taget så det går några steg framåt.
 
Det var väl några tips man kan prova ta till. :) Det här är inga riktiga tips av någon ''expert'' utan bara grejer jag vart med om och provat som ibland kan funka beroende på vad man har för häst. Det viktigaste tycker jag är att behålla tålamodet och inte bli arg och skrika, slå för det hjälper aldrig.
Jag kommer nu ett par gånger alltid ha lina beredd när jag lastar Scarlet och använda den direkt när hon stannar då jag vill ha bort ett sådant här beetende på en gång.
 
 
 
 

Ridövning 1- Galoppombyte

Vill du lära din häst att byta galopp är det här en bra övning. Man placerar en bom i ett hörn av ridhuset eller ridbanan som ska vara upphöjd på insidan. Du rider sedan i galopp längs långsidan och på mitten gör du en volt tillbaka så du amnar i andra varvet och rider hästen rakriktad mot bommen i hörnet. Över bommen ställer du hästen. Det blir då naturligt för hästen att byta galopp över bommen. För att lära hästen hjälperna vid galopombyte är det viktigt att du är följsam och gör rätt hjälper över bommen när hästen byter galoppen.
Det här är en ävning man kan börja med tidigt i utbildningen och som bara är att repetera tills det sitter.
 
källa och bild: http://www.hippson.se/ridovningar/ridovning-galoppombyte-over-upphojd-bom.htm
 
 

Hoppträningen

Hoppträningen igår gick bra. Först ville hon in i transporten så tur för henne att honskötte sej på träningen haha ;) Hatar när hästar krånglar när de ska lastas. Stegrade och höll på men direkt när vi tog en lina bakom henne gick hon på.
Träningen iallfall hoppade vi en kombination med travbom in och två galoppsprång ut, där hade vi lite problem med att hon drog sej utåt hela tiden så hoppade den en del gånger. Sen var det rakt igenom till ett räcke sedan räcke till oxer och rakt igenom räcke igen, sen satt vi ihop det lite olika också.
Hon var mycket bättre i galoppen idag, sprkade inget och viftade inte så mycket med svansen. Lite tjafsig med huvudet och drog mot hindren litegrann men hon var bra pigg och lyssnade faktiskt ändå bra.
 
film kommer
 
 

Banan ooh lite uteritt

I måndags red jag Scarlet på banan först var hon rätt stirrig och snurrade runt pallen typ 10ggr och  flög iväg när jag hoppade upp och var sen allmänt stoig och sur i ca 10 min. Kickade mot skänkeln och höll på men sen gav hon sej. Gjorde inte komplicerat bara lite enkelt i skritt trav och galopp.
Igår red jag först ut en sväng (bakvägen från stallet) hon var sjuukt pigg! Skulle bara galoppera hela tiden vart läskigt för är ju halt så rädd hon skulle ramla men det fick bra men fick fan inte stopp! Haha bad typ att hon skulle hålla sej i skritt blev dock takttrav i nerförsbackarna men ingen galopp iallafall haha.. Red henne lite på banan sen så hon skulle bli av med lite mer energi men då var den slut.
Synd hon inte kan tänka lite smart och fatta att hon får ha kul och rida ut oftare om hon är snäll och man slipper ta bakvägen för finns bara en kort liten ridväg där så inte så kul att rida den så ofta.
 
Ikväll är det hoppträning!
 

behandlingen av equteraputen

Equteraputen var ute före måndagen och behandlade. Scarlet har varit väldigt sur i ridningen ett tag, mest i galoppen. Viftat massa på svansen och bockat och gjort bakut. Hon hade inte så mycket men lite spänt i ryggen samt lite kvar av det som vart förut i bäckenet men det va rmycket bättre och hon tyckte hon musklat sej väldigt fint och så så det var kul :) Ska ta henne en gång till för att få bort allt.
Hon kollade även min sadel och den låg bra tack och lov. Förutom att hon vill att den ska ligga längre bak och inte åka frma när man rider så ska köpa en svanskappa att ha hemma, skulle gjort det förut med men inte gjort det. Men nu ska jag göra det, skit samma att rida med det hemma liksom ska ju såklart inte ha det på träningar och tävlingar. :)
Vill att den ska ligga perfekt så hon kan muskla sej överallt där det ska musklas. :)
 
Så iallafall ska jag börja gå över upphöjda bommar igen i någon månad, så många dagar i veckan som möjligt och ca 15-25 ggr. Slet ju som fasen med det där i våras och somras och det ger verkligen resultat så det är bara att köra på ett tag igen för att få bort det sista. Även om hästar sen inte har något så är det ju fortfarande något som är väldigt bra att göra ibland. :)
 
 

film från träning i nov

 
en film från träning i november som jag inte lagt upp här. lite fler filmer kommer också komma upp :)

crazy horsi

I lördags vet jag inte vad det var med Scarlet tror de var för det var så kallt, typ 12 minus eller något var det iallafall. Gick först över upphöjda bommar som ''sjukgymastik'' sedan skulle jag gå till banan med henne men då flög hon iväg typ på mej och in i stänglet svängde runt och reste sej och jag stog ju och bara höll i tygeln så fick ju släppa. Gick sedan in och hämta longerlina och en pall för hon var så knäpp när jag skulle hoppa upp så kände det var dumt att försöka. Så skulle ju longera då men hon stog på bakbenen och for runt där. Tillslut hade hon iallafall sprungit av sej lite och jag hoppade upp och red och då skötte hon sej fint. Vart dock bara lite kort i trav då jag höll på att frysa ihjäl.
Det är riktigt läskigt när hon håller på så där för man har inget att säga till om och det går inte att göra något för hon stegrar bara värre, blir rädd att hon hoppar på mej då tillslut. Står man bara still gör hon inte det men det är fortfarande otäckt för är jag för nära och t.ex ska få ut henne på linan och gör något hon tycker är ''fel'' så reser hon sej ju om hon är på det här galna humöret och då står man ibland precis bredvid..
 
 Idag gick vi en promenad med sötarna i skogen :)

update kommer

Har stått lite still på bloggen här ett tag. Men ska börja uppdatera igen och fortsätta projektuppdateringen här. Så nya hoppfilmer och lite annat kommer i helgen!
Kommer köra på ännu mer nu det här året fram till april då det ju ska vara klart. Scarlet tog det lugnt från ca 20 december tills för någon vecka sedan men nu är hon igång igen. :)
 

Projektarbete - Utbildning av Unghäst

Denna blogg kommer att handla om mitt projektarbete som är att utbilda min unghäst. Här kommer jag skriva om mina ridpass och hur det går och annat runt omkring som hör till. Jag kommer lägga ut bilder och filmer som man kan gå tillbaks till och jämföra vid senare tillfällen. Kommer också med jämna mellan rum lägga ut en äldre film eller bild och jämföra med en nyare för att se förbättring och utveckling. Även ridövningar och så vidare läggs ut.

RSS 2.0