Övning - rida rakt

Något jag ofta gör är att vända upp någonstans på ridbanan och rida rakt fram i alla gångarter, kan antingen vara rakt igenom eller bara att man vänder upp någonstans från kortsidan. Det är faktiskt inte alltid så lätt att rida hästen rakt.
Man kan också rida lite innaför spåret och försöka rida hästen rakt, ofta söker sej hästen mot väggen och vill ta stöd där och det är därför bra att träna att rida innanför. Man kan också ha bommar innaför spåret eller någonstans rakt på ridbanan och rida över.
 
 
 
 

Planering v.8

Måndag: Promenad
Tisdag: Ridhus
Onsdag: Ridhus/gärde
Torsdag: Gärde/ridhus
Fredag: Vila/promenad
Lördag: Gärde/ridhus
Söndag: Gärde/ridhus
 
Ska nog hoppa lite på gärdet någon av dagarna också.
 
Min träninsplanering denna vecka:
Måndag: Springa, Zumba
Tisdag: Body pump, body combat
Onsdag: Crosstrainer ca 45 min + styrka
Torsdag: Zumba, combat
Fredag: Crosstrainer/body pump eller vila
Lördag: samma som fredag
Söndag: Body pump,springa/crosstrainer

Ridhuset

Kom iväg till ridhuset igår tillslut iallfall tog linan på henne så stegrade hon 2 gånger men sen gick hon förbi, fjant. Hon brukar sällan fjanta på det viset när jag går bredvid.
Hon var fin att rida iallfall. Började trava fram och galoppera i bra tempo , gjorde sen lite övergånar skritt-trav, galopp-trav, galopp-skritt. Lite skänkelvikningar i trav, böjde osv. Och tempoväxlingar i galoppen. Flyttade också in ut bakdelen en del, ska börja träna mycket på det nu har inte gjort det så mycket och hon kan det inte riktigt, iallfall inte behålla formen inåt och flytta in bakdelen, sluta med andra ord haha. :)
Hon var väldigt sur i galoppen först men det släppte lite. Vet inte varför hon fortfarande är så sur, jobbigt.. Men tror det behövs ridas igenom lite, ibland är det mer ibland mindre. Masserar ryggen också och ska börja smörja in med liniment samt gå över bommarna någon vecka och se om det blir någon skillnad för vet inte riktigt vad det kan vara, hon är inte öm eller så så.
 
 
 
 

Förstört träns

Skulle gå till ridhuset med Scarlet igår. Så hade de plogat vägen så det blivit som snöhögar som tydligen var väldigt farliga så hon stegrade och slet sej, var inte beredd och hade ju bara tyglarna och det är inte så mycket att hålla i när de stegrar. Så hon sprang hem och runt där tills tränset åkte av och slets itu..
Mitt fina dyonträns, dumma häst.
Men får lämna in det på lagning gick sönder på två stället där det sitter spännen så var inte jätte mycket men så onödigt, finaste tränset :(
 
 

mer bilder gärdet

filmer gärdet

Liten film från när vi skuttade några små hinder på gärdet. Hon bockar lite sött efter första hindret också haha :) Vågade inte riktigt rida på då jag var rädd att hon skulle börja bråka och stegra och inte gå, så red lite försiktigt så hoppen blev sådär men jaja. Så nöjd med hästisen som höll sej på gärdet.
 
 
Här är en film där jag visar skänkelvikningar, byten, fattningar, avsaktningar och en liten längning. Eftersom jag fick rida henne på hackamore blir det inte riktigt som vanligt, var trots alla bara andra gången jag rider på det. Och var svårt att visa på gärdet, inget utav det blev bra alls men visar det ändå. Och vet mycket väl att hon går bakom hand och inte i bra form men som sagt, andra gången, fick inte känslan när hon gick fel på samma sett.
 

Gärdet+bilder

Scarlet var så duktig i lördags när vi tog kort. Provade att rida till gärdet med hinder där hon var galen sist och hon gjort inget, skötte sej så himla bra. Bockade bara lite när hon blev sur på mej haha men absolut inga sådana bockar och bråk. Dock var det 3 andra häsat det men det var det i oförsej sist också så haha. Red runt där och mamma och patrik tog kort och filmade lite. Skuttade några små hinder också när dom ändå stog där. Duktiga häst, ibland kan hon allt! =)
 
Några bilder kommer här och film och mer bilder i ett annat inlägg, var lite svårt att filma det jag skulle då det inte var superlätt att rida ordentligt på gärdet men får visa det som blev och filma längre fram igen.

smakprov bilder idag

filmning + foto idag

Ska strax ut till stallet igen, hade morgonen också. Så blire foto + film idag på gärdet. Dock måste jag ju rida på hackamoret så vi får se hur det går, kommer inte bli lika bra film som jag tänkt då jag tänkt visa det vi jobbat på men med hacket blir det inte riktigt lika bra men det får bli som det blir helt enkelt. Red henne på det igår första gången och det gick bättre än jag trodde. hon lyssnade på avsaktningar, tjafsade dock lika mycket fast utan bett haha och gick bra att styra och böja litegrann och sådär. Formen blir ju lite sämre då det är svårt att rida henne i en högre bra form vill inte sitta och hålla i hela tiden då det är så lätt för henne att hänga sej i hacket. Men över förväntan så är nöjd, bara hoppas avsaktningarna funkar på gärdet idag också som i ridhuset igår. ;)
 
Bilderna kommer förmodligen senare idag, filmer kanske annars kommer de imorgon!
 
 

Hoppträningen

Hoppträningen i onsdags fick bra. Gick på transporten utan lina eller tjafs också, stjärna till henne!
Hon lyssnade så mycket bättre på mina avsaktningar än förut och det har hon gjort hela veckan, dom får absout framåt. Förra träningen var vändpunkten tror jag!
Sedan hoppade hon ganska bra också, vi hoppade några linjer samt kombination. Film på det kommer. Fick dock ta tag i henne ordentligt mellan 2 hinder men fick sedan till den linjen riktigt bra. Kombinationen också. Sedan var det en sne linje som gick sämre, hitta inte avstånd till första sedan drog hon sej på andra. Men kändes överlag bra. Känns som vi rör oss lite framåt igen åtminstonde :)
 
 
 
 

Tandkoll

Igår var veterinären ute i stallet och kollade tänderna på de flesta hästarna. Scarlet var lite vass i överkäken men annars inget med tänderna. Dock hade hon ett sår i ena mungipan, det syns inte utanpå utan är inne i så inget som går att hjälpa med att smörja in kunde därför vara lite svårläkt om man rider med bett. Så ska prova rida henne på hackamoret idag, sen får jag nog rida med bett någon dag i veckan för att rida igenom lite. Blir ju inte att man kan ställa och böja igenom dom på samma sett med ett hack.
Kan tänka mej att det är därför hon tjafsat lite med bettet ett tag men samtidigt tror jag det är därför såret kommit med på grund av hur hon håller på ibland. Stretar hon emot som bara den måste jag ta tag i henne så är det ju bara. Annars är hon ju väldigt mjuk i munnen och jag rider med mjuk hand så länge hon inte tjafsar. Sedan när hon bockar, försöker sticka och står på bakbenen när man tömkör osv ibland så är det inte konstigt att det blir sår.
Kan tänka mej att det hjälpte till att bli det i söndags när hon bråka så..
 
Får hoppas hon funkar på hackamoret någorlunda iallfall. Kommer väl gå i 180 på hoppträningen haha..
 
En trött drogad liten häst <3

Rundsytt remonträns

Det här rundsydda remontränset finns på hööks.se för 589 kr. Tycker det är jättefint med rundsydda träns, särkilt remont! Har själv ett liknande från hööks men från förra året.
Detta är riktigt snyggt med även rundsytt pannband.
 
 
 

dåligt ridpass

Gick till ridhuset igår men det var upptaget. Hade tänkt jobba mycket avsaktningar och skänkelvikningar men fick börja rida på utebanan där och den var inget bra. Scarlet blev seg och låg och jag med omotiverad. Men efter ett tag blev ridhuset ledigt så vi gick in en sväng så vi kunde galoppera lite.
Hon lyssnade faktiskt riktigt bra på avbrott. Känns som vi är på rätt väg där, det blir bättre. Men blev inget särkilt bra ridpass men banan som början men så fort vi kom in i ridhuset vart det helt annan känsla, framåt och vaken, upp i formen.
 
I helgen ska mamma med någon dag och ta kort och filma så då kommer äntligen lite nya ridbilder och film. Ska filma sakerna vi jobbat med och utvecklat som sedan ska filmas igen i april. :)
 

Skoningen

Skoddes ju av ny hovslagare i måndags och det gick jättebra! Hon var snäll och gjorde ingenting, så skönt! Han var bra också och lugn och snäll. Fröut var hon hemsk att sko. Hon reste sej, tryckte in i väggen, sparkade och höll på. Finns ju en snygg buckla i stalltaket till minne av första skoningen haha..
Men nu kan jag nog faktiskt säga att hon är snäll att sko, hon har var snäll med gamla hovlsgaren sista gångerna och nu med en helt ny lika snäll, duktig Skalis! :)
 
puss på henne för det! <3
 

Väska från hv-polo

Älskar dessa väskor från hv-polo! Funkar både till vardags, som skolväska, träningsbag eller att ha med stallkläder eller till tävling.
Finns i röd, svart och blå på hooks.se för 299 kr! Helt okej pris, funderar på att införskaffa en i svart!
 

Min tävlingsplanering

Har planerat in några tävlingar dock ska jag absolut inte åka på alla utan det är sådana jag kan tänka mej åka på iallfall.
 
23 feb - Kumla ridklubb lokal - 90 cm
9 mars -  Askersund ridklubb lokal - 90 cm
30 mars - Karlskoga ridklubb lokal - 90, 100 cm
20 april - Örebrotraktens ryttarförening lokal- 100 cm
27 april - Christinehamns ridklubb lokal - 100 cm, 105 cm
3 maj - Ryttarkamraterna Kumla lokal  - 100 cm
12 maj - Glanshammar lokal - 100 cm
11 maj- Christinehamns ridklubb regional - 100 cm
25 maj - Christinehamns häst och ponnyklubb lokal - 100, 105 cm
7 juni - Filipstad ridklubb regional - 100, 110
15 juni - Kumla ridklubb regional - 100 cm, 110 cm
12 juli - Christinehamns ridklubb lok/reg - 100, 110 cm
18 juli - Valåsen lokal - 100 cm
24 juli - Filipstad ridklubb lok - 100, 110 cm
26-28 juli - Karlstad ridklubb lok/reg
3 augusti - Askersund reg/lok - 100, 110 cm
23 augusti - Ryttarkamraterna Kumla regional- 110 cm
24-25 augusti - Christinehamns ridklubb lok/reg - 110
1 september - Kumla ridklubb regional - 110 cm
22 september - Valåsen regional - 110, 115 cm
29 september - Kils ryttarförening lok - 110 cm, 115 cm
5 oktober - Karlskoga ridklubb regional - 105, 115 cm
10 november - Kumla ridklubb lok/reg - 110, 120 cm
 
Alla är inte bestämda, vissa är tätt inpå så kommer ju då såklart bara tävla en av dem osv som ni förstår. Det beror lite på vilka som passar bäst in i planeringen, tycker det är svårt att planera in exakt nu. Höjden är inte heller bestämt utan beror helt på vad vi är i för form, hur det känns och hur långt vi kommit. Men det skulle väl kunna se ut så här om det går som det ska . :)
 
 
 
 

lösningar på de 4 problemen

Hur gör jag för att lösa problemen.
Jo problem 1: att inte kunna rida ut har jag tagit en paus på. Som sagt det är farligt och man kan inte utsätta sej för vad som helst. Ska ta tag i detta i sommar igen när det åtminstonde inte är halt längre och då försöka rida ut med sällskap men någon väldigt snäll som alltid går fram och fort. För krånglar en annan häst får Scarlet utbrott och de får inte gå så sakta heller att jag måste hålla in henne.
Klarar mej dock bra utan att rida ut och går ut och går/springer istället. Rider också på något gärde ibland om det funkar samt kan ibland rida ut bakvägen från stallet finns dock bra en kort väg där men det blir alltid något.
 
Problem 2: Att hon är svår att longera löser jag genom att ha en som går på utsidan och leder och sedan går ifrån när hon är ute på en stor volt och jag kan vara med med spöt och driva fram. Är hon ute från mej funkar det någorlunda att hålla henne där, är att få ut henne som är det stora problemet. Så detta kommer jag köra på länge tills hon glömt det här, tömkör dock oftast istället då det funkar bättre.
 
Problem 3: Tömköra ut/gärden. Gärdena ska gå att köra på, där hade hon i söndags bara bestämt sej och fått en idé att hon inte skulle vara där. Där tar jag också hjälp med en som håller i en lina och håller i henne åt ett håll och jag åt ett annat så hon inte kan hoppa på någon utav oss och ser till att hon går framåt. Kommer få göra så ett tag och hoppas nån gång det försvinner. Kan hända att det bara var det här gärdet hon inte ville va på för har förut kunnat longera på annat gärde, men som sagt alla ska ju såklart funka inget snack om det. Lilla häste får bara en massa ideér i huvudet ibland.
Tömköra ut ska jag börja jobba på ocskå snart, då får någon gå med och leda en bit sedan släppa. Har kunnat kört en bit fårn stallet för någon vecka sen en kort sväng, stallplanen är värst att komma ifrån men hon krånglar även på andra ställen ibland och stegrar och vänder hon är det inte alltid lätt att hålla emot, är man super med och snabb funkar det dock ibland.
 
Som sagt - Lite problem finns att jobba på, låter säkert som massa men riktigt så farligt är det inte. Att lasta är egentligen inget problem men behöver bara jobbas på lite för tillfället så tror jag det snart är borta, rida ut som sagt tar jag tag i senare hon är trots allt  fullblod med temprament och huvud som hon inte riktigt kan hantera så så är det, longeringen ska jobbas på, kommer enabrt longera när jag har någon med mej så det försvinner, íbland funkar det bra att longera så detta är inte alltid det är problem, tömkörningen samma där, hon är bra att tömköra på bana, ridhuset och har gjort på gärden och ut förut, så det beror lite på men det gäller att när hon bråkar få övertaget så hon får ge sej.
Själva problemet med tömkörning och longering är att få henne ut från mej, hon har fått för sej at stegra när jag går runt om hon ej vill samt stegrar om jag står framför och lyfter händer eller något..

Våra ''problem''

Har ju en del ''problem'' med Scarlet, eller saker som inte går eller som hon krånglar med. Tänkte berätta om dom här:
 
1. Kan inte rida ut:
Kan som sagt inte rida ut på Scarlet. Har ända från början varit problem med det, att hon bockar och stegrar och inte ville lämna stallplanen. Även när man är ute och rider får hon för sej att göra det. Rida ut själv är värst. Men rida ut tillsammans med någon funkar inte heller bra. Hon kan få lika mycket ryck då och kasta av en. Har flugit av 2 gånger riktigt rejält och slått mej ordentligt. Stegrat över har hon gjort en gång ute och flera gånger bråkat rejält. Ett tag kunde jag rida vissa vägar, en backe gick inte för där vände hon och bockade som fan ner för backen och ja där flög jag som en vante. Sist jag flög av var någon gång i slutet av sommaren och då gav jag upp då vi bara kom en bit sedan vände hon i bockar och stegringar. Ville inte längre riskera livet för att rida ut så nödvändigt är det inte. Det är inga små bockningar och stegringar kan jag lova.
 
2. Kan typ inte longera: Har blivit ett problem att longera. Ibland funkar det fint men vill hon inte får jag inte gå runt henne eller från henne utan hon stegrar mot mej och ja, hoppar framåt samtidigt så man får se upp.
 
3. Promlem att tömköra ut/gärden: Kunde ett tag tömköra ut istället för att rida men nu är hon likadan där, och ja bakom med ett bar tömmar och styra rätt och hålla i en häst som vänder på en femöring och stegrar, bockar är inte lätt. Började även på detta viset på gärdet nu här om dagen. Får inte gå bakom henne, eller knappt svänga eller röra mej utan att hon stegrar... har dock kunnat gjort det förut så kan vara att hon inte ville va på just det gärdet jag var på för har inte varit där förut men alla ställen ska såklart gå. Hon får bara ibland för sej sådant där.
 
4. Börar krångla lite vid lastning: Detta är dock inget stort problem men hon har alltid varit lättlastad och bara klivit rakt på men har nu sedan någon vecka börjat stanna och vägrat gå, går åt sidan, slänger sej, stegrar. Men har bara tagit lina bakom så har det gått rätt fort.

Min träning

Kommer börja skriva om hur jag tränar själv här på bloggen också. Hur det kan hjälpa mej bli starkare och orka mer i ridningen. Just nu kan jag till exmepel bli väldigt trött i armarna om Scarlet är väldigt stark någon dag och sätter sej fast i någon sida eller liknande. Är även dålig på att sätta mej ordentligt i sadeln och hålla emot med magen och verkligen driva fram med benen.
 
Gymmar ca 5-6 dagar i veckan och försöker också äta nyttigt de flesta dagar.
En vecka på gymmet variera mycket men kan till exempel se ut såhär:
 
Måndag:löpning eller crosstrainer, sedan styrka på maskinerna.
Tisdag: Body pump pass och/eller body combat + styrkeövningar
Onsdag: Löpning ute eller på löpning/crosstrainer på gymmet samt styrka
Torsdag: Body combat + styrkeövningar
Fredag: Bodypump eller gymmet löpning/crosstrainer samt styrka
Lördag: Vilar oftast
Söndag: Body pump + löpning/crosstrainer
 
När jag kör crosstrainer/löpning kör jag minst 30 minuter. Någon gång mindre om jag även kör mycket styrka eller något pass. Ska jag enbart träna kondtition kör jag ibland både crosstrainer och löpning, kasnke 30 minuter vardera eller en mer och mindre på en annan, eller bara en.
Sedan kör jag styrka på maskinerna, mage, armar, ben, mage. Varierar såklart. Kör övningarna 3 gånger 12 och upprepar sedan vissa.
 
 
 
 

Rea på täcken

Just nu får du 50 % på utvalda täcken på hööks. Gäller i både butik och på www. hooks.se.
Även fri frakt till 20 februari.
bilder: www.hooks.se
 

Planering v. 7

Måndag: Vila hovslagaren kommer och skor
Tisdag: Ridhuset
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Promenad/vila, veterinären kommer och kollar tänder
Fredag: Lite beroende på tandkollen,  men förmodligen ridhuset
Lördag: Ridhuset
Söndag: Tömkörning gärdet
 
Kan byta plats lite mellan fredag, lördag och söndag beroende på. Måste ha hjälp när jag tömkör plus gärna någon som filmar så får bli den dag det passar bäst. :)
Denna vecka är det dels fokus på tömkörningen på gärdet, få henne att ge sej att bråka där, kommer få jobba endel med det, det ska bort.
Sedan mycket fokus på att hon ska lyssna på avsaktningar utan att tjafsa emot för mycket samt lyssna snabbt framåt igen. På hoppträningen fortsätter jag på samma sätt som förra träningen, vara hård mot henne och få henne att lyssna och snabbt tillbaka efter hindren och sedan fram. Måste tänkte på att sätta mej ner i saeln efter hindren ordentligt och ta tillbaka sedan rida fram mot nästa hinder.
 
 
 
 

blir galen på min häst

Tömkörde på gärdet, gick förjävligt. Hon mest stog på bakbenen och hade bara bestämt sej att hon inte skulle gå där, fick ut henne några gånger men man får vara så jääävla snabb. Se till att hon ser något annat och springa bak och spänna tömmarna och driva på, och det funkar inte ofta när hon bestämt sej på det här viset. Så fick ta en lina på henne som man fick hålla i medans jag höll i tömmarna och försökte dra åt andra hållet så hon inte kommer på någon, hon stegrar och hoppar liksom framåt så man står inte säkert om man säger så.
Nästa gång ska jag försöka få nån att filma så ska ni få se en nu behövde jag hjälp av angelica och hålla i en galen häst och filma är ju inte så lätt.Tror inte riktigt man förstår hur hon håller på för det är inte lätt att beskriva låter säkert överdrivet men det går allvarligt inte att få iväg hästen när den slår upp hovarna framför ansiktet på en gång på gång.
Dock filmade hon lite när det gick bra en sväng och hon busade runt så den kommer upp här. :)
 

film träning 6 februari

hur lägger jag upp ridning en vecka

Ja hur tänker jag när jag planerar en veckas träning för Scarlet.
Jag brukar ha ungefär 4-5 riddagar, 1 dag tömkörning/longering och 1-2 dagar vila/promenad. Ibland byts en dag ut mot en uteritt.
En vecka kan till exempel se ut så här:
Måndag: Vila/promenad/ut
Tisdag: Banan
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Promenad/ vila
Fredag: Banan
Lördag: Banan
Söndag: Tömkörning/longering
 

lite ändrad planering

Fick bli lite ändrad planering den här veckan, hovslagaren kunde inte komma i torsdags så han kommer istället på måndag. Så trosdags blev en promenad, igår provade jag rida på banan men den var helt värdelös så gick bort till ett gärdet och travade 2 varv och red över det och ut bakvägen. Scarlet skötte sej super och gick förbi läskiga staplar med träd och grejer, duktig. :)
Idag provar vi nog gärdet och ser om det funkar att vara där. :)
 
 

Ridövning 2 - Hoppa på volt

Det här är en mjölksyre övning för hästarna som tränar styrka och smidighet och övningen får därför inte göras för länge. Det ska vara 4 hinder byggda på en volt med 10 meter mellan de inre stöden. Det ska vara samma avstånd mellan alla hinder. Hindren hoppas lågot runt 50-60 cm, rutinerade hästar kan man höja till efter man värmt up på de låga.
Övningne rids i galopp, man kan välja på att rida på 4 mycket korta galoppsprång imellan eller 3 lite längre.
Håll hästen lite inåtställd och håll kvar den på samma spår, försök sätta hästen på rumpan och med bakbenen under sej. Rid ca 5.6 varv och gör sedan en paus och rid igen, tänk på att rida övningen i båda varven.
 
källa och bild: http://www.hippson.se/ridovningar/ridovning-gympa-i-ring.htm

 

Veckoplanering v. 6

Måndag: Tömköra, kolla så hon rör sej okej
Tisdag: Ridning, banan eller ridhuset, känna igenom lite lätt
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Skos, vila/promenad/tömköra
Fredag: Banan
Lördag: Banan/gärdet
Söndag: Promenad/tömkörning
 

idag..

Idag kommer hovslagaren och skor. Ny hovslagare så får se hur det går. Den jag hade förut var så bra men hon skor tyvär inte nu. Scarlet har ju vart väldigt bråkigt tidigare men har gått jättebra på senaste tiden så hoppas hon fortsätter sköta sej trots att det är en ny.Och att han är bra såklart, har gått en vecka för långt pågrund av att det var krångel att få tag på en ny så verkligen dags nu :)

bättre träning

Igår gick det betydligt bättre på träningen var rätt hård mot henne plus att jag hade sporrar på så det hjälpte en hel del. Hon blev väldigt sur och fokuserade ibland bara på att bråka med mej och inte se hindren, men vissa gånger fick jag verkligen tag i henne mellan hindren, hann släppa och rida fram henne igen mot hindren. Dock drog hon sej extremt åt höger över hindren, sjukt jobbigt. Rev hinderstödet med foten och höll på att göra det fler gånger. Så fick försöka hålla henne ordentligt åt vänster men det var inte helt lätt, ska lägga upp film senare. Hade riktigt svårt att hitta bra linje till 2 hinder men tillslut gick det okej. Nöjdare än på ett tag iallafall, bara fortsätta såhär så ska vi snart vara inne på rätt spår igen. :)
 
 

matcha schabraken

Vill du matcha till hv-polo schabraken finns både benskydd, klocka, keps och grimma att köpa tlil från vårkollektionen.
 
Allt finns att hitta på chevalridsport.
529 kr för benskydden, 179 kr för kepsen, 235 kr för klockan och 429 för grimma och grimskaft.
 

snöö

Red Scarlet i all snö som kommit idag, härligt. Superbra att pulsa i, dock så halt under så hon halkade ibland.
Red bara lite lätt i alla gångarter så hon fick mjuka upp sej lite då det var första ridpasset efter behandlingen i torsdags. Hon fick ta det lugnt i helgen då hon rörde sej lite orent i lördags men tömkörde igår och då var det inget så red lite lätt idag. :)
 
 
 

Nya schabrak från hv-polo

 
Cambridge Allround schabrak från hv polos vårkollektion 2013. Finns i fler färger. 579 kr.
Snygga tycker jag!
 
Favouritas scahbrak från hv-polo för 429 kr. Allround och dressyr.
 
finns på chevalridsport.se

Ingen mer longering

Har ju haft endel problem med att longera Scarlet. Ibland vill hon inte gå ut från mej utan stannar och vänder mot mej och ''gör'' jag något med armarna eller spöt så stegarar hon sej. Super jobbigt kan ta flera minuter att få ut henne på linan om hon fått för sej det här. ibland gårdet bra men har bestämt att byta ut longeringen mot tömkörning istället. Då kan jag styra ut henne och hålla henne ifrån mej om hon ändå skulle få för sej att stegra men det har gått bra hittils.
Om jag longerar så ska jag ha med mej en till som leder henne på ustidan runt på en volt och sne går ifrån så jag kan vara med på behagligt avstånd och driva på med spöt. Det funkade sist men man måste ändå vara med väldigt med spöt då så bättre att tömköra tills hon ''glömt'' det här lite.
Men ibland behöver man ju longera om man ska kolla hälta osv, så då måste jag ha med mej någon så att det blir stopp på det här beétendet.
 

ett par dagar vila

Scarlet har vilat/promenerat sen i torsdags. Promenerade i fredags eftersom det var dagen efter equteraputen och i lördags gick jag upp till ridhuset och skulle rida men då röre hon sej lite orent. Inte jätte mycket men det syntes ändå tydligt. Antar att hon sträckt sej eller snubblat till i hagen eller något nu när det är knöligt och isigt.
Så igår fick hon vila och idag ska jag kolla hur hon rör sej är det inget tömkör jag en sväng.
 
 
 

Tips vid tävlingsplanering

På hippson.se finns en bra artikel från en intervjuv med Amanda Ericsson som är c-tränare i hoppning, diplomerad unghästutbildare, och förste ryttare på stuteri Arch, där hon berättar om tävlingsplanering.
Här är artikeln:
 
Amanda Ericsson har utbildat en mängd hästar och har själv resultat till och med 1,50-klasser. Nu senast vann hon sjuårschampionatet på Tornesch-sonen Crimson och i dagsläget håller hon på med förberedelserna och planeringen inför en lång resa. Hon ska nämligen åka med nio hästar till Spanien och tävla på Sunshine Tour. Då Amanda har en enorm tävlingsrutin, under en tävlingshelg gör hon upp emot 30 starter, ville vi ta reda på hur hon tänker gällande tränings- och tävlingsupplägg.   Förberedelserna är A och O För det första säger Amanda att "den förberedelse man gör är den förberedelse man får" och förklarar vidare att det inte finns någon vits med att åka och tävla om man inte har kunnat förbereda sig ordentligt. En viktig del inom banhoppningen är att kunna känna när man har rätt rytm, och en stor del av Amandas träningar går ut på att ryttaren ska lära sig att behålla den jämna rytmen genom en hel övning eller bana. - Det är viktigt att ryttaren samarbetar med hindret och fokuserar på att hålla rätt rytm. Många fokuserar alltför mycket på att hitta rätt avsprångspunkt och gör det oftast alldeles för svårt för sig själva. Lär man känna hästens rytm och lär sig att påverka i rytmen kommer avstånden av sig själva, menar hon. Amanda betonar även vikten av att åka iväg och hoppa banor som andra har byggt. - Bygger man upp en egen bana gör man ju den så som man själv vill ha den. Eventuellt undviker du kanske att bygga vissa hindetyper eller att ta fram vissa ifyllnader, säger hon.   Inte tävla till varje pris Amanda anser inte heller att man behöver tävla till varje pris. Vet du om att underlaget är dåligt på en tävlingsplats behöver du inte åka dit, utan kan se till att förbereda dig inför nästa tävling i stället. Det är också viktigt att behålla känslan att det är roligt att tävla, att det inte är på blodigt allvar. För att avdramatisera tävlandet tycker Amanda att man ska se på tävlingen som en träning. - Att tävla behöver inte betyda rosett utan kan ibland vara att man bara ska åka och hoppa en bana, säger hon, och fortsätter: -  Man måste träna på att tävla för att kunna plocka hem rosetterna i framtiden. Väl på tävling finns det ett antal moment som kan sabba uppladdningen, enligt Amanda är det viktigt att ha en rutin du kan lita på. - Ofta är framridningen en plats där ryttare blir stressade, då gäller det att ha ett tydligt upplägg. Rid fram på samma sätt som du rider fram hemma, gör ingen stor grej av det. Många åker själva på tävling och har ingen som kan hjälpa till på framhoppningen. Amandas tips är då att kolla i startlistan vem som är före eller efter dig och ta rygg på den personen. Hon betonar också vikten av att ha en plan för hur mycket och hur högt du vill hoppa på framhoppningen. - Många ryttare behöver bara få lite självförtroende på framhoppningen och måste inte hoppa så högt, medan andra vill hoppa på maxhöjd. Ha din plan klar för just dig, så att du behåller ditt självförtroende hela vägen in på banan, säger Amanda. Hon tycker också att det är viktigt att ha prestationsmål och inte bara resultatmål. - Ibland är jag mer nöjd när jag kommer ut från banan med fyra fel och vet att jag har presterat en riktigt bra runda än när jag kommer ut och är placerad, säger hon. Om du vet att du blir stressad tipsar Amanda om att ha med en trygg person till tävlingen, såsom en bra kompis eller liknande.   Pressa inte hästen Det är även viktigt att inse sin hästs begränsningar. Vissa hästar vill inte hoppa högre klasser utan trivs bäst på lägre nivå - och då är det ryttarens ansvar att se till att hästen inte behöver prestera över sin kapacitet. - Om man har en häst som inte har kapacitet att tävla så höga klasser som ryttaren vill kan det vara idé att gå vidare på två olika håll, säger Amanda. Hon tycker också att man bör vandra lite upp och ner i klasserna. - Bara för att din häst har startat 1,30 några gånger behöver det inte betyda att den måste starta 1,30 på varje tävling. En bra ryttare vandrar upp och ner i klasserna för att behålla känslan av lätthet, även för hästen. Enligt Amanda är det inte att ta ett steg bakåt bara för att du går ner och rider en 1,10-klass, även om hästen går 1,30. Hon betonar återigen känslan av att ha roligt tillsammans med sin häst. - Glöm prestigen och ha kul!   Ha en tydlig planEn annan viktig del som lätt kan förstöra tävlingen är tidsplaneringen. Är du en ryttare som vill ha god tid på dig eller tycker du om när det blir lite stressigt? - Det är oerhört viktigt att du har en tydlig plan när du kommer till tävlingsplatsen och vet under vilka förutsättningar du presterar bäst. Vissa vill ha jättegod tid på sig medan andra vill ha det lite stressigt, säger Amanda. Ha en plan för när du ska ta ut hästen, hur många språng du ska ta på framhoppningen och framför allt - se till att du är i tid till när du ska in på själva banan. - Många ryttare stannar på framhoppningen alltför länge och kommer med andan i halsen in på banan. Oftast presterar ekipaget bättre om häst och ryttare får trava omkring och hitta lugnet där inne.

 Amandas 5 bästa tips inför en tävling

1. Kom i god tid till tävlingsplatsen.

2. Var väl förberedd prestationsmässigt och ha en tydlig plan för framridningen.

3. Välj ut tre tävlingar under en säsong där du verkligen tävlar "för att vinna". Se de andra tävlingarna som träning och sätt då upp tydliga prestationsmål.

4. Fokusera på rytmen och låt hindret komma till dig. Attackera inte, men undvik samtidigt att bli passiv som ryttare. Träna på att inverka i rytmen.

5. Våga vandra upp och ner i klasserna. Behåll glädjen - det är roligt att tävla!

källa:http://www.hippson.se/artikelarkivet/hoppning/tavlingsplanering-med-amanda-ericsson.htm

 

Projektarbete - Utbildning av Unghäst

Denna blogg kommer att handla om mitt projektarbete som är att utbilda min unghäst. Här kommer jag skriva om mina ridpass och hur det går och annat runt omkring som hör till. Jag kommer lägga ut bilder och filmer som man kan gå tillbaks till och jämföra vid senare tillfällen. Kommer också med jämna mellan rum lägga ut en äldre film eller bild och jämföra med en nyare för att se förbättring och utveckling. Även ridövningar och så vidare läggs ut.

RSS 2.0