Knasig häst

Scarlet har varit lite knäpp senaste veckan, eller ja knäppare. ;) Hon är väl alltid knäpp och knäppare på vintern och just nu knäppast? Haha ja typ så. Började en dag när jag hoppade lite övningar hemma. Hade bom, ett galoppsprång, hinder sen också fem och en halvan. Travbom, kryss, galoppsprång, oxer. Super bra övningar som verkligen Scarlet behöver. Hon får träna att korta upp sej och inte bara hoppa på fart och lyfta på benen. Först hoppade hon fint men stog hela tiden emot lite på fem och en halvan. Och sen skulle hon inte in alls där och vägrade gå framåt överhuvudtaget. Kunde skritta menhon tjurade, hotade med att sparka, stegra och bara helt sjuuukt sur. Fick efter många om och men igåg henne i trav och sänkte till ett hinder på typ 30 cm som vi travade över bara för att få henne att ge sej sen fick jag ge mej.
 
Sedan skulle jag hoppa lit en annan dag lite lätt roligt i snabb fart för hon inte skulle tjura. Först hoppade hon men kom sedan fel, då sänkte jag och hon hoppade sen vart hon knäpp igen. Och det blev samma sak. Men galoppera igenom och trava av sen och hon var vanlig. Skulle sen trava av i andra varvet, men nej det gick inte. Fick be Therese komma ut med långspö?!
 
Skulle sen rida henne vanligt på banan en dag och kom knappt upp innan hon började. Angelica fick leda mej en bit sedan stå med spö i mitten medan Scarlet sprang runt och tjura, hoppa upp i luften och så där.
 
Sen red jag i söndags och då släppte det tack och lov och jag kunde rida normalt. Eller ja red bara lite lätt för att hålla henne glad. SÅ JÄKLA KNÄPP IBLAND SÅ JAG BLIR GALEN. Hon är ingen häst man pressar för är hon på sånt här humör ja pressar du för mycket då ligger du på backen kan jag lova.
 
Idag blir det ett ordneltigt trimpass och imorn träning. Hoppas hon är som vanligt på träningen för annars blir det ingen tävling på lördag och det vill jag verkligen inte missa. Men peppar peppar brukar hon sköta sej 100 ggr bättre när man är någon annanstans än hemma.
 
 
 

sommarbilder

Några härliga sommarbilder jag hittade som inte visats :) Längtar till sommaren, man kan rida sent på kvällen eller när man vill, alltid ljust och varmt, så skönt!
 
 

film träning

Film från träning förra onsdagen. Gick bra på den träningen, hoppade henne på hackamore första gången på träning. Funkade bra förutom i en sväng, dels har hon det jobbigare i den galoppen och sen blir dt så ''låst'' med hackamore när man svänger tvärt eller liknande. Red lika snäva, omhoppningsvängar och då stannade hon upp is vängen 2 ggr men sen gick det. Men som sagt tror det är för att det blir så låst och hårt med det, hackamoret jag har sitter åt en del också men går inte att göra större.
Annars hoppade hon fint, blev en gång på vattenmattan det blev ett ''helikopterhopp'' rätt upp i luften bara, tog dock inte med det på filmen ;) inte det vackraste haha, kom lite fel sen satt förmodligen jag och tänkte på den där jäkla vattenmattan hatar den fast Scarlet aldrig tittat på den, bara för Contessa hade fobi för dom. :)
 

träningen 13 februari film

 
Glömt lägga in filme från den här träningen så den kommer nu :)

promenad

Idag blev det en promenad på ca 45 min med Skalis. Plus gick över bommar först. Imorn blir det longering. Blir mycket longering nu när jag inte kan rida på bett för går sällan bra när jag rider med hackamoret så kommer bara rida på hoppträningen och kanske 2 dagar till.
 

Film 90 cm

 
Här är filmen från tävlingen. Jag som ni ser missbestämmer avstånden lite och gör så vi kommer för nära på några och något när vi ligger bra lägger hon själv in ett för nära ändå. Men sprången på 3 och 7 vart väldigt bra iallafall. Lät henne bli lite lång och så men hon var glad och pigg och tyckte det var kul vilket är det viktigaste nu. :) Sen som sagt känns det så himla lågt så hon bara slarvar och lyfter inte på hovarna.

Bilder tävlingen

Tävlingen idag

Tävlingen idag gick bra. Det var första lokala tävlingen med Scarlet. Först var hon väldigt pigg och började bråka när jag hoppa upp, skulle börja bocka, stegra. Så fick hoppa av och upp inne på framhoppningen, där skötte hon sej fint. Skulle sedan gå till banan så fick ta linan på henne dit dock reste hon sej upp högt en gång då och hamna nästan på en annan häst.. Och brände sönder angelicas fingrar, dumma. Tog linan in på banan också för säkerhetsskull när hon va som hon va och där inne skulle hon också fjanta och inte gå osv. Var väldigt spänd och tittig, vägrade på ett och rev ett - stannade först hoppade ändå och rev allt hah. Andra klassen var hon avslappnad och jättepigg och fin, rev dock 4 hinder, slarver! Men är ju så lågt dock, inte mycket att hoppa över för henne, nästa gång blire högre. :) Tog lina och allt till andra med för säkerhetsskull bra att förebygga lite.
 
Men sen klanten jag då, hehe ;) Trodde banan var klar efter 8an för hade bara gått till 8an när ja gick banan och speakern börja prata när ja hoppat 8an men funktionärerna sa att det var ett hinder kvar haha. Så tänkte ju sedan i 90 (var samma bana) att jag ju såklart skulle komma ihåg det då liksom, men gör jag det? hahah neej.... dålig!!
Så Angelica fick ropa sofia 9an haha dör så sämst jag är?! Hade satt sej i min hjärna att det var slut efter 8a =))
 

Träningen

Träningne i onsdag. Gick väl okej men tjafsig som vanligt, drog på som fan nån gång så fick ta tag i henne ordentligt. I slutet red jag på i ett mycket höge tempo och då slutade hon tjafsa. Behöver rida ur henne på det viset ett tag och rida i rätt snabbt tempo så hpn slutar tjafsa så med mej. Sedan ska jag prova hackamoret nästa gång då det funkade så himla bra på tävlingen idag, inget tjafs och hon lyssnar ändå väldigt bra. Dock kan jag inte rida dressyr/markarbete på det för det går förjäkligt men hoppningen funkar super. :) Måste dock rida på det en månad eller två till pågrund av hennes sår i munnen som gick upp ordentligt på träningen när ja måste ta tag i henne så..
 
film kommer här, den cpade sej lite så lite jobbig att kolla på vissa ställen menmen
 

inför/under/efter tävling

Mitt uppläg inför tävling:
 
Inför och efter tävling brukar jag planera veckan ungefär såhär:

Måndag: vila/promenad

Tisdag: Trimma på banan

Onsdag: Hoppträning

Torsdag: Promenad/longering

Fredag: Rida igenom lite lätt, övergångar, igångsättningar, kolla så hon känns bra, går på bra fram och lyssnar.

Lördag: Tävling

Söndag: Promenad/lättare longering

Dagen efter får hon alltid en lugn dag med en promenad. Kan även bli lättare longering beroende på hur veckan sett ut. Dagen innan rider jag alltid ett lättare pass för att känna så allt känns bra, att hon känns hel, lyssnar både framåt och ”bakåt”.

På själva tävlingen ser jag till att vara i tid så man kan ta det lugnt och då skrittar jag först fram för hand och går runt på stället så hon får se sej om. Sedan hoppar jag upp och rider fram lite lätt i skritt, trav och galopp, kollar gas och broms, lossar henne. Rider mycket framåt och fångar upp för att hon ska vara uppmärksam och vilja framåt.

Sedan går jag in på framhoppningen. Där hoppar jag fram på det lilla ett par gånger, en i varje varv om det känns bra. Sedan tar jag räcket och sedan oxern. Försöker att inte hoppa för mycket men hoppar tills jag får bra språng och anridning på båda hindren. Sedan in på banan där jag börjar trava runt och fattar galopp när jag får startsignal. Är man inne på banan tillsammans skrittar jag först runt bland hindren och rider sedan igång. Ska jag rida 2 klasser skrittar jag henne i mellan om det inte är jättelångt i så fall provar jag ställa in henne i transporten och skrittar sedan fram och rider bara fram kort och tar något hopp på varje hinder på nya höjden om det känns bra, behövs mer hoppar jag mer. När jag är hoppat klar travar och skrittar jag av.

Sedan får jag nog anpassa endel från gång till gång då hon till exempel nu är extremt sur när hon fäller och sätter päls och jag ska tävla i helgen och då är det bäst att longera fram först, sedan hoppa upp och skritta några varv försiktigt med rösten som framåtdriv då hon blir för sur för skänklarna. Så får man rida lite passivt de första varven i varje gångart sedan släpper det. Och man kan gå på henne lite mer. Så gäller att ha extra god tid på sej just nu. I allafall om hon är som hon är hemma. Eftersom hon är lite speciell får man känna vad som funkar gång till gång och anpassa sej lite för att få henne på sin sida ibland men det jag skrev först är mitt vanliga upplägg.

löshoppningsbilder

Scarlet hoppade superfint när vi löshoppade i helgen. Hon fick hoppa lite högre än hon gjort förut höjde till 130 och det hoppade hon jättefint! Så så lätt ut. Började hoppa vanligt med ett litet hinder före och ett galoppsprång till oxern men tog sedan bort det en gång på 120 och på 130 så hon fick hoppa bara ett hinder och komma bra själv på det.
 
 

Bilder banan 1 mars - 13

Lite bilder från ett pass i solen i fredags. Första gången jag red henne på någon vecka då hon vart så sur. Red bara igenom lite lätt. Fina bilder i solen blev det i allafall fast hon inte gick så bra. Red på bett också ridit på hack senaste tiden på grund av såret i munnen men det är nästan läkt nu. :)
 
 

Update på läget

Har inte skrivit något på en vecka så uppdaterar lite hur det ser ut. Scarlet var förra måndagen lite oren så hon fick ta det lugnt fram till onsdagen tror jag, för när jag skulle kolla hur hon sprang på tisdagen rasade det snö från taket så hon blev rädd och slet omkull sej och fick en smäll på ena bak. Dock inget mer med det sen så nu är hela hon hel igen. :) Bortsett från en broddtramp men det är ingen fara med den.
 
Jag har mest lonegart henne då hon kanppt gått att rida för hon är så sjukt irriterad nu när hon fäller/sätter päls. Helt störd. Men nu rider jag men jag longerar först för att hon ska få vänja in sej lite med sakerna på sedan hoppar jag upp och de första varven får jag bara dirva med rösten för hon är alldeles för sur för skänklarna. Så man får rida passivt i alla gångarter först sedan kan man börja rida henne lite mer för det släpper efter ett tag inte helt men en hel del.
 
Vi har tagit lite bilder och löshoppat och hoppat lite på gärdet. Så bilder kommer! Anmälda till årets första tävling också i helgen på lördag i askersund. Superkul! Hoppar 80 och 90. Hade först bara tänkt hoppa 90 men eftersom hon är som hon är nu kan det vara skönt men en uppvärmningsklass som är väldigt låg så släpper hon förhoppningsvis till lite sen. :)
 
 
 

Projektarbete - Utbildning av Unghäst

Denna blogg kommer att handla om mitt projektarbete som är att utbilda min unghäst. Här kommer jag skriva om mina ridpass och hur det går och annat runt omkring som hör till. Jag kommer lägga ut bilder och filmer som man kan gå tillbaks till och jämföra vid senare tillfällen. Kommer också med jämna mellan rum lägga ut en äldre film eller bild och jämföra med en nyare för att se förbättring och utveckling. Även ridövningar och så vidare läggs ut.

RSS 2.0